Boktips


Hatets Barn av Catherine Cookson
Engelska originalets titel: A Dinner of Herbs (London 1981)

En man försvinner spårlöst – och beskylls för stöld av gruvbolagets hela lönkassa – och en annan man mördas med berått mod vid randen av ett stenbrott. Två små pojkar står plötsligt faderlösa. Ska deras liv för alltid präglas av förlust och hämndvilja?

Det är upptakten till Catherine Cooksons succéroman om människors liv i Northumberlands gruvbygder i början av 1800- talet.

Livet där rymmer stormande kärlek och vardagslycka, hård kamp för tillvaron och rikemanslater, storhetsdrömmar och slagsmål, lojalitet och rivalitet, barnsbörder och dödsfall, missväxt och goda år. När snöstormarna kommer har man bryggt sitt öl och samlat läkeörter som kan lindra smältverkarnas och småbrukarnas lidande. Mitt i det dagliga slitet finns det hopp – kanske ger den enda geten lite mjölk till, kanske faller regnet över åkerlyckorna i rätt tid, kanske välsignar Gud de barnlösa. Och hur som helst föds utomäktenskapliga barn av obetvinglig lust. Starka känslor driver huvudpersonerna – två män och en kvinna – in i svår kamp för sanningen och rättvisa.

Hatets och hämndens mörka kraft slår ändå till igen mot senare generationer i ett ödesbestämt mönster.

 

Bättre är ett fat med kål
Än en gödd oxe med hat
Ordspråksboken XV:17

♥ Take care out there ... ღ

Inga kommentarer: