Thanksgiving ...

... är en helg som jag tyckte om i USA då vi bodde "over there".
Thanksgiving infaller den fjärde torsdagen i november.
Affärerna dignar av allt som hör denna helgen till.
Pumpor, halmdockor, olika recept på hur man tillreder en kalkon, cranberry-sås (tranbärs-sås) också en viktig del, söt-potatis-mos med smak av kanel tilllagad i ugn, pumpapaj, majs inte att förglömma, ja här fanns allt man kunde önska sig och lite till. Här ett recept på sweetpotatopie

Vissa handlare hade till och med så att handlade du i affären före denna helg och samlat ihop en viss summa eller poäng så fick man en kalkon gratis. Detta hände oss så vi ordnade en annan helg med stekt kalon på svenskt vis och bjöd in alla till oss.
Där vet man hur man firar tillsammans med alla sina nära och kära, plus andra inbjudna gäster. Detta fick maken och några jobbarkompisar till honom och jag ta de av. Vi som var bjudna kom från olika kulturer, brazilianare, indier, svenskar och amerikaner. En fantastisk upplevelse att få ta del av.

Här i Sverige fira vi inte "Thanksgiving" vilket jag tycker är synd, inte på grund av det religiösa utan bara för att få tillfälle och träffas på ett lungt och behagligt sätt. Men vi lever i ett allt mer stressat samhälle som inte orkar, kan eller vill fira något som man måste planera långt i förväg. Det kan kännas lite komplicerat med sådant firande. har försökt fira detta här men vi är ju inte lediga och då faller det gärna redan på start linjen.


Text och bild hämtad från länken nedan
(Källa: Wikipedia.se )Varför firaras Thanksgiving?Thanksgiving (engelska för tacksägelse) är en högtid med religiösa förtecken. I många kulturer har sådant firande blivit utlyst vid olika tillfällen, men det mest kända idag är det nordamerikanska firandet.
I USA firas högtiden numera den fjärde torsdagen i november (24 november 2011) och i Kanada den andra måndagen i oktober, den dag som i USA uppmärksammas som Columbusdagen. Thanksgiving är i Nordamerika en mycket viktig familjehögtid och är i USA en fyradagars helg och i Kanada en tredagars helg.
Både i USA och Kanada är allting stängt, förutom ett fåtal restauranger som håller Thanksgiving dinner.
Dagen efter thanksgiving i USA kallas för "Black Friday", vilket är den största readagen för året. Många butiker håller öppna väldigt tidigt och stänger väldigt sent (Oftast mellan 05.00 - 07.00 till 23.00). Det är en tradition att julpynta och börja julhandla efter thanksgiving.
Eftersom Thanksgiving är en så stor fest i USA, är den en vanlig referens i amerikansk film och annan populärkultur.

Thanksgiving ska inte blandas ihop med svenska tacksägelsedagen, vilken infaller den andra söndagen i oktober.

OVER AND OUT ♥ Take care out there ... ღ
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Gisan sa...

Kul att läsa lite om den här helgen som vi, som sagt, inte firar här i Sverige. Kramar...

Menageriet sa...

Kikar in och önskar Dig en trevlig adventshelg!