Staket blev portal - trädgården

Trodde ett tag att jag inte hade publicerat portalen som maken och jag gjorde tillsammans men här är länken dit ...

Så här står det i texten om KAPRIFOL: som jag hämtade här
Vildkaprifol eller höstkaprifol (Lonicera periclymenum) är en av de få lianerna i Sverige, den enda som genom sin vedstam och längd liknar lianerna i regnskogarna.
Den är vanlig där det är varmt, i Götalands västra kustlandskap och längs Norges södra och sydvästra kust. Den är ganska vanlig på Bohusläns trädlösa klippstränder och öar, där den växer nedliggande, spaljéformigt utbredd. I skogar och lundar till exempel i norra Skånes lummiga skogsparker och på de branta, lövskogsklädda bergen kring Hardangerfjorden och Sognefjorden blir den en verklig klättrare, en slingerväxt och kan nå upp till mer än 10 meters höjd i till exempel ekar, lindad kring stammar och grenar med otaliga, täta varv av sin upp till 25 meter långa slingerstam. Den är också ganska ofta planterad och blommar efter att trädgårdskaprifolen blommat ut.
Denna art har skymningsblommor, det vill säga att de endast framåt kvällen utsänder en stark, behaglig doft, medan blomningen vilar under dagens ljusa och varma del. Eftersom blomman har ett långt och smalt rör kan nektaren i dess botten nås endast av stora insekter med långt sugrör, till exempel svärmare (skymningsfjärilar). Under vackra sommarkvällar svärmar de kring kaprifolhäckarna.
Tidigare namn på kaprifol har varit vrivendel, vrivrånge eller vrevrang.
Bären är giftiga och ger kräkningar, ansiktsrodnad, överdriven törst och vidgade pupiller.


Visar gärna foton på nytt. Här är ett collage med nytagna foton för dagen.

Vildkaprifolen som är "Bohusläns landskapsblomma" får klättra runt den och det gör den med besked.
Så blev det ett inlägg idag fast inspiratinonen saknades.


OVER'N OUT ... ღ
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: