Gjuta i betong ...

En liten enkel beskrivning i hur man gjuter ett fågelbad av rabarberblad.
Allt som behövs är lite sand, ett rabarberblad och en säck finbetong. Sedan kan du gjuta ett fågelbad åt småfåglarna eller ett stort fruktfat. Betong är ett tåligt och starkt material som kan stå ute under vintern. Vänd i alla fall alla fat upp och ned innan höst och frost kommer.
Köp finbetong, ta en gammal hink och något att röra om i betongsmeten med och plocka ett snyggt rabarberblad. Välj ett blad med kraftiga nerver och den storlek du vill ha på ditt betongfat.

Steg 1: Lägg ut ett skydd på marken: en masonitskiva eller en presenning. Det här är ett kladdigt arbete och du vill inte spilla på marken.

Steg 2: Forma en liten kulle av sand som ska vara lika stor som rabarberbladet.

Steg 3: Lägg rabarberbladet över sandkullen med baksidan uppåt.

Steg 4: Ta på dig handskar. Häll upp finbetong i hinken. Se upp så du inte andas in dammet från den torra betongen. Häll i lite vatten i taget och rör om tills blandningen är tjock och grötliknande.

Steg 5: Lägg ett betonglager över rabarberbladet. Har du blandat till för lite betong är det bara att blanda mer. Lagret rekommenderas vara 3 cm tjockt. Platta till det allra överst så det blir en flat botten för fatet att stå på när det är färdigt.

Steg 6: Täck över med plast och låt betongen bränna i minst två dygn. Lyft på plasten och duscha eller vattna med vattenkanna ibland. (obs skölj ur hinkar och redskap innan betongen torkar fast).

Steg 7: Ta bort plasten, vänd på fatet och dra loss rabarberbladet. Bitar av bladet kan ha fastnat men de torkar och ramlar bort så småningom. Putsa till fatkanterna med en kniv, så de blir jämna och snygga. Duscha eller vattna fatet en gång till och lägg på plasten igen och låt det härda ytterligare ett par dygn.
Klarar du av det här så kan du börja göra svårare saker. Som stora krukor eller en bänk eller skulpturer.


OVER AND OUT ♥ Take care out there ... ღ


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: